Van school naar woonwijk én impuls voor de hele wijk

20 oktober '22

Aan de Hengelosestraat op de plek waar vroeger het ROC van Twente in Enschede stond, verrijst de nieuwe woonwijk Newtonpark. Hier komen straks 94 woningen in een groene, parkachtige setting. Onlangs is de verkoop gestart van de eerste fase van Newtonpark en daarmee is de volgende stap gezet in de herontwikkeling van deze locatie. Hoog tijd voor een gesprek met Paul Kok, projectontwikkelaar bij Trebbe. Hij neemt je mee in wat hij bijzonder vindt aan Newtonpark en hoe hij deze nieuwe woonomgeving straks voor zich ziet.

Impuls voor Twekkelerveld

Newtonpark komt op de plek waar jaren geleden het ROC van Twente stond. Nadat het gesloopt werd, lag het terrein jaren braak. Trebbe kocht de locatie aan de Hengelosestraat in 2020 en had direct het plan om hier een nieuwe woonwijk te ontwikkelen. “De locatie is ideaal voor een woonwijk, gelegen tussen het Kennispark en de stad en tegenover het Abraham Ledeboerpark”, blikt Paul terug. “Newtonpark moest een fijne, groene woonomgeving worden, met een thuis voor iedereen. Daar geven we invulling aan met huur- en koopwoningen in verschillende prijsklassen en een betaalbare energielast.” Newtonpark moest ook een toevoeging zijn voor de wijk Twekkelerveld. “Ik denk dat dat ook echt heel goed geluk is met de openbaar toegankelijke parkomgeving.”

image alt

Eerbetoon met Twentse trots

Het ontwerp van de woningen aan de zuidkant is geïnspireerd op de directe omgeving van Newtonpark. Deze wijk is gebouwd in de jaren 50-stijl, ook wel bekend als de stijl ‘Delftse School’. Het ontwerp voor de woningen aan de noordkant is geïnspireerd op het gesloopte ROC. “Bijzonder is de terugkeer van het Twentse Ros in de gevel van één van de woningen”, vertelt Paul. Het Twentse Ros was te zien in de gevel van de Textielvakschool die eerst op deze locatie stond en kreeg een nieuwe plek in de nieuwbouw van het ROC in Hengelo. “Wij vonden het een mooi eerbetoon aan het verleden, daarom verwerkten wij het in het ontwerp van Newtonpark. Het is écht een uiting van Twentse trots.”

Betaalbare energielast zien bewoners terug in hun portemonnee

Newtonpark biedt straks plek aan huur- en koopwoningen in verschillende prijsklassen woningtypes. Zo zijn er woningen, dekwoningen en patiowoningen in verschillende afmetingen. “Zo kan iedereen een thuis vinden in Newtonpark.” Maar voor welke woning ook gekozen wordt, ze zijn allemaal duurzaam. “De woningen beschikken straks allemaal over energielabel A.” Alle woningen krijgen een bodemwarmtepomp in combinatie met vloerverwarming. “De warmtepomp verwarmt de woning, maar kan deze ook koelen en dat is wel zo prettig in de steeds warmer wordende zomers. De warmte of koeling wordt afgegeven door middel van vloerverwarming, dat is een systeem met een hoog wooncomfort. De temperatuur die afgegeven wordt is heel gelijkmatig.” De woningen zijn dus helemaal gasloos en doordat ze zo goed geïsoleerd zijn, verbruiken de woningen minder energie dan bestaande woningen. En dat is met de huidige energieprijzen geen overbodige luxe.” Paul vertelt dat het zo ruim 30 % in de energielast kan schelen ten opzichte van een vergelijkbare bestaande woning. “Als kopers ook kiezen voor de optie zonnepanelen, dan gaat het energieverbruik nog verder naar beneden.”

image alt

Een duurzaam huis in een duurzame, klimaatadaptieve omgeving

Niet alleen de woningen zijn duurzaam, ook de omgeving wordt duurzaam ingericht. In Newtonpark is veel aandacht voor groen en rondom de woningen is volop ruimte voor een parkachtige setting. “Het park is vrij toegankelijk voor bewoners van Newtonpark, maar ook voor de omwonenden in de wijk. Zij kunnen hier ontspannen en elkaar ontmoeten.” Het park wordt ingericht met meanderende paden en het krijgt een ontmoetingsplek met een natuurlijke speeltuin in het hart van de buurt. “Deze speeltuin is geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden door de diverse speelelementen zoals geveerde huppelplaten, klimtoestel met glijbaan, balanceerstammen en een junglebrug.” Ook het park wordt groen ingericht met veel planten en grote gazonvelden. “Zo is het groene park een hele fijne plek voor de bewoners en omwonenden, maar is het ook klimaatadaptief want het park zorgt ook voor goede afwatering én is het een koele plek in warme zomers. Kortom, Newtonpark wordt een hele fijne, duurzame plek om te leven.”

Ook wonen in Newtonpark? Er zijn nog enkele woningen direct beschikbaar. Vraag vrijblijvend een optie en wie weet woon jij hier straks ook.

Actueel woningaanbod
  Nieuws
  Woningaanbod