1. Oude Markt en Van Heekplein

2 november '23

Laten we beginnen met een bezoekje aan de Oude Markt van Enschede. Hét horecaplein van deze gezellige stad mag natuurlijk niet ontbreken op de lijst. Hier vind je leuke restaurants, cafés en uitgaansgelegenheden en allemaal rondom de Grote Kerk. Op dit gezellige plein wordt het hele jaar door van alles georganiseerd. Strijk lekker neer op een van de vele terrassen en geniet! Tip: Op het Van Heekplein is er elke zondag een zondagmarkt met producten van lokale ondernemers.

2. Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek

Hou je van kunst? Dan zal Enschede je verrassen! Hier barst het van de musea, galerieën en ateliers voor jong en oud. In het Rijksmuseum Twente zie je de mooiste kunstcollecties van Oost-Nederland. Geniet van wisselende tentoonstellingen met hedendaagse-, moderne- en klassieke kunst. In Sickhoes zie je kunst, media en interactiviteit in een oude Twentse boerderij. Kunst beleven doe je bij de creatieve broedplek Stichting Vierkwart of bij De Museumfabriek. Dit en nog veel meer zie je hier.

image alt

3. Grote Kerk en Synagoge

In Enschede zijn er veel kerken en molens te vinden, zoals de beruchte Lonneker Molen uit 1850. Een hele bekende kerk is de Grote Kerk midden op de Oude Markt. Wist je dat de oorspronkelijke kerk zelfs in de Middeleeuwen is gebouwd? In totaal heeft de toren al vijf verschillende silhouetten gehad. In Enschede staat ook de oudste en meteen de mooiste Synagoge van Europa. Het is een prachtig gebouw met mooie koepels, glas in lood-ramen en mozaïeken. Elke woensdag en zondag zijn er rondleidingen!

image alt

4. Outdoor kunst

Als creatieve stad heeft Enschede niet alleen veel musea en galerieën, maar ook in de buitenlucht zijn prachtige kunstwerken te zien. Ontdek verschillende kunstwerken op talloze muren door middel van een wandel- of fietsroute! Tijdens deze 3,4 km lange route zie je de mooiste outdoor kunstwerken in Enschede. Haal de route op bij de Tourist Info in de binnenstad en ontdek de verhalen achter de werken.

5. Natuurgebied Vliegveld Twenthe

Rondom de oude binnenstad is er genoeg natuur waar je kunt ontspannen. Dit grote natuur- en recreatiegebied in Noord-Enschede aan de Vliegveldweg bijvoorbeeld. Vliegbasis Twenthe bestaat uit 130 hectare natuur- en recreatiegebied en je mag hier van zonsopgang tot zonsondergang lekker wandelen en/of fietsen. Let op: honden mogen alleen mee aan de lijn. Je komt een grote diversiteit aan landschappen, planten, vogels en dieren onderweg tegen. Neem je verrekijker mee en wie weet spot je één van de vele dieren.

6. Historische Fliegerhorstroute

Een aanrader om te fietsen is de Fliegerhorstroute, vernoemd naar het ruim 1500 hectare grote vliegveld dat de Duitsers in 1940 aanlegden. De wandel- en fietsroute is 26 km lang en via de route-app Komoot: Fietsroutes in Overijssel lees je alles over deze route, de natuur, (militaire) monumenten en bezienswaardigheden onderweg. Je fietst bijvoorbeeld vanuit Lonneker via Hof Espelo en de voormalige vliegbasis Twenthe naar Landgoed ’t Holthuis. Eén ding is zeker: je kijkt je ogen uit!

image alt

7. Het Volkspark, Cromhoffpark en meer.. 

Naast een gezellig centrum zijn er ook mooie parken in Enschede waar je je benen kunt strekken. Eén daarvan is stadspark Het Volkspark. Een park van maar liefst 15 hectare groot om in te struinen, weg te dromen, maar er worden ook veel events georganiseerd zoals foodfestivals, de Paas- en Herfstkermis, de Singelloop en Kunst in het Volkspark. Het Cromhoffpark, Blijdensteinpark of het Wooldrikspark – mét een gezellige theetuin – zijn ook de moeite waard!

image alt

8. Mooiste landgoederen

Het voordeel van al die natuur om de stad heen is dat er ook een aantal mooie landgoederen te zien zijn in Enschede. Leuk om een dagtour te doen langs een aantal landgoederen zoals Landgoed ’t Stroink, Landgoed de Hooge Boekel, Landgoed Zonnebeek of Landgoed AlGoed. Stuk voor stuk bijzondere landgoederen met een parkachtig natuurgebied eromheen met weiden, bossen, poelen, lanen of paden. Combineer het meteen met een lekkere koffie op een van de locaties of een lunch, als het kan natuurlijk!

9. Muziek- en theaterstad

Enschede is dé muziekstad van het Oosten en heeft meerdere podia en zalen waar (internationale) artiesten en theatermakers optreden. Je muzikale hart gaat vast sneller kloppen! Het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede heeft een uitgebreid programma met producties. Ga ook eens langs Café Rocks, Muziekcentrum Enschede of naar een van de oudste en gezelligste jazzclubs van Nederland: Jazzpodium de Tor. In de zomer kun je in de openlucht genieten van muziek en theater bij Openluchttheater Universiteit Twente.

10. Op het witte doek

Enschede heeft niet één, maar vier bioscopen. Als filmliefhebber ben je dus altijd up-to-date. Het Vue Enschede is een moderne stadsbioscoop met de lekkerste stoelen. Kinepolis Enschede is gigantisch met tien zalen, meteen de grootste bios van Oost-Nederland. Cineast is meer van de ambiance en gezelligheid en hou je van spraakmakende topfilms dan moet je bij Concordia zijn! Een creatieve broedplaats waar ook theatervoorstellingen te zien zijn.
Genoeg te zien, doen en beleven in Enschede dus!

  Lees het laatste nieuws
  Bekijk het woningaanbod