De duurzame voordelen van een nieuwbouwwoning

29 september '22

De gas- en energieprijzen stijgen hard. Iedereen merkt het in de portemonnee. Het kopen van een nieuwbouwwoning biedt daarom, zéker in deze tijd, veel voordelen. Want in vergelijking met bestaande bouw heeft een nieuwbouwwoning standaard lage energielasten – of is zelfs helemaal energieneutraal – dankzij onder meer betere isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. En wist je dat een nieuwbouwwoning tegenwoordig geheel gasloos is? Wij lichten alle voordelen helder en overzichtelijk toe.

image alt

Eigen woning verduurzamen

Het verduurzamen van je bestaande woning vraagt een grote investering én is tijdrovend. Dat komt vooral omdat je er als particulier vaak alleen voor staat. Nieuwbouwprojecten profiteren van schaalvoordelen bij de inkoop van duurzaamheidsinstallaties. Als particulier kom je overigens in aanmerking voor verschillende duurzaamheidssubsidies.

Voordeel 1: lage energierekening

Op het gebied van het verduurzamen van de eigen woning werd in 2020 in Nederland 91% van de uitgaven besteed aan verbeteringen van isolatie en verwarming (Bron: Duurzaamgebouwd.nl, Nederlanders besteden acht miljard aan verduurzaming woning). Met de hoge energieprijzen zijn we op zoek naar manieren om de kosten te drukken, terwijl het verduurzamen van een bestaande woning vaak veel geld en tijd kost. Een nieuwbouwwoning voldoet al aan alle duurzaamheidsmaatregelen en leidt tot een lagere energierekening dan die van een bestaande woning van dezelfde grootte. Ter indicatie: een gemiddeld huishouden met een gemiddeld verbruik, is in een nieuwbouwwoning (energielabel A+++) gemiddeld 120 euro per maand minder kwijt aan de energierekening dan in een gemiddelde bestaande woning (label C) van dezelfde grootte. Bij een energieneutrale woning loopt dat voordeel op naar gemiddeld 225 euro per maand (prijspeil juli 2022).

Voordeel 2: gasloos

De gasaansluiting vervalt voor heel Nederland in 2050. De komende jaren werken gemeentes hier stapsgewijs naartoe. Als jouw buurt aan de beurt is en je jouw bestaande woning gasloos wilt of zelfs moet maken, krijg je te maken met flinke kosten en mogelijk bouwoverlast. In tegenstelling tot bestaande bouw, kent nieuwbouw geen gasaansluiting. Je huis is volledig gasloos. In plaats van een aardgasaansluiting krijgen de nieuwe woningen in de meeste gevallen een warmtepomp die warmte uit de lucht of de bodem haalt of worden ze voorzien van een aansluiting op een warmtenet.

Voordeel 3: vloerverwarming en -koeling

Tegenwoordig heeft bijna elke nieuwbouwwoning vloerverwarming en in veel gevallen vloerverkoeling. Vloerverwarming én -koeling zorgen voor extra wooncomfort. Enerzijds omdat een warme vloer in de winter en een koele vloer in de zomer nou eenmaal prettig is, anderzijds omdat vloerverwarming en -koeling zorgt voor een fijn en prettig binnenklimaat. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de temperatuur in een woning efficiënter wordt gereguleerd. Bij vloerverwarming wordt de opwarming andersom geregeld; namelijk van ’beneden naar boven’. Omdat warme lucht automatisch opstijgt, wordt de ruimte efficiënt verwarmd. Doordat vloerverwarming over de gehele oppervlakte van de vloer wordt gelegd, wordt de warmte bovendien gelijkmatig over de vloer verdeeld. Én omdat op deze manier de kamer gelijkmatig verwarmd wordt, is het – in tegenstelling tot klassieke radiatoren – ook mogelijk om de thermostaat iets lager te zetten dan de gewenste temperatuur. En dat scheelt weer energie! Daarnaast brengt deze manier van verwarmen ook gezondheidsvoordelen met zich mee. Vloerverwarming zorgt namelijk voor een betere luchtkwaliteit. Stofdeeltjes worden niet door de lucht geblazen, wat wel het geval is bij radiatoren. En, de naam zegt het al, de verwarming ligt onder de vloer. Het is dan ook niet zichtbaar en neemt geen ruimte in beslag. Je hebt geen radiatoren meer. Ideaal!

Voordeel 4: balansventilatiesysteem

In veel nieuwbouwwoningen zit een balansventilatiesysteem, een installatie waarbij evenveel vers gefilterde buitenlucht het huis in wordt geblazen, als dat er vervuilde lucht uit de woning wordt afgevoerd. De energie van de uitgaande lucht (warmte in de winter, koelte in de zomer) wordt overgedragen aan de binnenkomende lucht. Hiermee verlaagt balansventilatie de energierekening: de verwarming en de eventuele koeling hoeven minder vaak aan. Dit is ook een enorm pluspunt voor de gezondheid. Voor mensen met astma is er zelfs een speciaal filter waardoor de lucht nóg aangenamer wordt. Dit filter hoeft slechts een keer per jaar vervangen en twee keer per jaar schoongemaakt te worden. Een kleine moeite voor iets wat een substantiële bijdrage levert aan je gezondheid.

Voordeel 5: zonnepanelen

Door zonnepanelen op de woning te monteren, kan energie worden opgewekt om het huis van stroom te voorzien. Hiermee kan je flink besparen op de energierekening. Bespreek de mogelijkheden met jouw wooncoach.

Voorbeeld
10 zonnepanelen van elk 320WP leveren jaarlijks maximaal 3200 kWh op. Daar zou je met de energieprijs in augustus 2022 a 58 cent per kWh, 1856 euro mee besparen (bron: Consumentenbond.nl, Energie vergelijken). Wanneer je niet meer dan 3200 kWh verbruikt, is je energierekening met 10 zonnepanelen dus nul euro.

Het aantal kWh dat zonnepanelen opleveren is variabel. Dit is onder andere afhankelijk van de oriëntatie van de woning, de kwaliteit van de zonnepanelen, de zonuren en het tarief van de energie leverancier.

Een ander voordeel van zonnepanelen is dat deze energie opwekken zonder C02-uitstoot. Zo zorgen 10 zonnepanelen voor een besparing van 1400 kilo CO2 per jaar (*) (bron: Milieucentraal.nl, De voordelen van zonnepanelen). Het is daarmee zowel aantrekkelijk voor je portemonnee als voor het klimaat.

(*) exclusief de productie van de zonnepanelen waar wel sprake is van CO2 uitstoot.

foto nieuwbouw 2

Voordeel 6: extra leencapaciteit

Je krijgt bij aankoop van een duurzame woning bij de meeste hypotheekverstrekkers extra leencapaciteit op de hypotheek en je krijgt een rentekorting. Dát is een fijn bijkomend voordeel. Voor een energieneutrale woning krijg je bij veel hypotheekverstrekkers tot wel €15.000 extra leenruimte, ongeacht je inkomen. Je kunt hierdoor een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een minder duurzame woning. Vraag dit dus zeker even na de bij de hypotheekverstrekker van jouw keuze!

Voordeel 7: warmtepomp

In veel nieuwbouwwoningen zit een elektrische warmtepomp. De warmtepomp doet alles wat een cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren, maar dan duurzamer. Een warmtepomp kan in sommige gevallen ook koelen en haalt warmte uit duurzame bronnen, zoals warmte uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem. Bij het proces om deze duurzame bronnen om te zetten in warmte is stroom nodig. Je CO2- uitstoot voor verwarming kan dalen met wel 45 tot 55% ten opzichte van een bestaande woning!

Heb je zonnepanelen, dan kan de warmtepomp overdag (deels) draaien met zelf opgewekte energie. Hierdoor valt een groot deel van de vaste lasten weg!

Voordeel 8: klaar voor de toekomst

Misschien is dit wel het belangrijkste voordeel van een nieuwbouwwoning: je bent voorbereid op de toekomst. Alle duurzame installaties en de meest nieuwe technieken zijn al bij de koopsom van een nieuwbouwwoning inbegrepen of in lease-vorm aanwezig. Op het eerste gezicht kan een nieuwbouwwoning daarom hoger zijn geprijsd dan een bestaande woning, maar met een nieuwbouwwoning bespaar je je de kosten (en moeite!) van de hele duurzaamheidstransitie. Je komt hierdoor niet achteraf voor verrassingen te staan. Je kiest dus voor gezond, veilig en comfortabel wonen – en dat is op de lange termijn een heel slimme investering!

Iets vragen? Neem contact op
Meer nieuws Newtonpark Enschede