In de spotlight: verlichting in je nieuwe woning

27 januari '23

Je indeling staat en de grote meerwerkopties zijn bepaald! Nu ga je aan de slag met het finetunen van je meerwerklijst. Het licht- en stroomplan bijvoorbeeld! Het is best een uitdaging om een goed lichtplan te maken. Ik deel mijn tips met je zodat jij er straks goed verlicht bij zit!

Van basis- tot sfeerverlichting

Bij het maken van je lichtplan begin je met het creëren van goede basisverlichting. Dit zijn plafond lichtpunten die je aandoet als je de woning binnenkomt. In een woonkamer met keuken kun je dan denken aan lampen boven de eettafel, verlichting in de keuken en verlichting in de zithoek. Op de technische plattegrond zie je waar deze plafondlichtpunten staan ingetekend. Op basis van je indelingsplan kun je goed bepalen of deze correct zijn geplaatst. Tip: teken je indelingsplan op transparant papier en leg het op je technische plattegrond. Dan kun je goed zien of je lichtpunten al goed zijn ingetekend of op welke manier je deze zou willen verplaatsen of toevoegen. Vervolgens meet je de nieuwe plek van de plafond lichtpunten uit. Deze maatvoering geef je door aan de bouwbegeleider voor verwerking op de plattegrond.

image alt

Meerdere armaturen

Naast de plek van de verlichting moet je eigenlijk nu al bepalen hoeveel armaturen je straks wilt ophangen. In de video zag je dat ik boven mijn bar uiteindelijk besloot om 2 armaturen op te hangen, terwijl ik maar 1 plafondpunt heb. Je kunt in dat geval 2 plafondpunten kiezen die aan elkaar zijn geschakeld. Je bedient dan 2 lampen met 1 schakelaar. Armaturen die je als basisverlichting gebruikt kun je ook als sfeerverlichting gebruiken als de mogelijkheid bestaat om deze lampen te dimmen. Soms kun je al schakelaars met dim opties kiezen. Anders moet je deze later nog vervangen.

image alt

Opbouwspots

Met al die extra plafondpunten kan het meerwerk best in de papieren lopen. Een rail met opbouwspots kan daarom ook een goede oplossing zijn! Je kiest dan voor één licht plafondpunt waar je vervolgens een rail op bevestigt. Op deze rail monteer je opbouwspots die je naar verschillende hoeken in de kamer richt. Ik heb zelf ook een rail met 5 van deze spots geïnstalleerd. Deze rail vormt voor mij de basisverlichting in de woonkamer. Maar ik kan deze spotjes ook dimmen. In de avond licht ik zo een paar wandrekken en foto’s uit waarop de spots zijn gericht.

Verschillende schakelaars en wandlampen

In de video vertelde ik je ook dat ik in mijn slaapkamer eigenlijk een kruisschakelaar had gewild voor het bedienen van het licht. Met een hotelschakelaar bedien je op 2 verschillende plekken in de ruimte een lamp. Met een kruisschakelaar kun je deze lamp wel op 3 of 4 verschillende plekken aan en uit doen.

Je kunt bij verlichting ook denken aan wandlampjes. Dit zijn dezelfde aansluitpunten als licht plafondpunten, maar dan op de wand. Ik had deze zelf graag aan weerszijden van mijn bed willen hebben. Wandlampjes zorgen meteen voor extra sfeer en zouden in de slaapkamer ook als leeslampje kunnen fungeren. Je kunt wandlampjes natuurlijk ook kiezen met een stekker, maar dan zie je de bedrading van de lamp naar het stopcontact lopen. Bij wandlichtpunten bedien je de verlichting middels een lichtschakelaar. Met dit soort lampjes beleef je helemaal een chique hotelgevoel in de slaapkamer!

Ingebouwde spotjes kunnen ook erg mooi zijn in een ruimte. In mijn badkamer was één lichtplafondpunt door de bouw geïnstalleerd. Daarna is mijn plafond iets verlaagd en zijn er 4 spotjes in het nieuwe plafond geïnstalleerd en aangesloten op het originele plafondlichtpunt en schakelaar. Deze spotjes kan ik ook dimmen en daar ben ik erg blij mee als ik een avondje tv kijk in mijn bad!

image alt

Aan de slag!

Ga op basis van je indelingsplan na waar de basisverlichting moet komen. Denk na over de plek van de schakelaars en het eventueel toevoegen van hotel- of kruisschakelaars om lampen op meerdere plekken te kunnen bedienen. Vervolgens kun je nadenken over sfeerverlichting en gerichte lichtbundels zoals een leeslamp. Kies hiervoor wandpunten of zorg voor extra stopcontacten om de lampen op aan te sluiten.

Hi, ik ben Marije!

Schrijfster van Het Nieuwbouw Handboek en interieurontwerpster. In deze blogs help ik je op weg richting de oplevering van je nieuwbouwwoning. Wat komt er allemaal bij kijken? Wanneer moet je bepaalde keuzes maken? En hoe maak je het tot jouw droom(t)huis? Laat je inspireren!

Marije Duijn
  Neem contact met ons op
  Meer blogs lezen