5 handige tips voor een natuurinclusieve tuin

11 augustus '22

Wist je dat jouw achtertuin een bijdrage kan leveren aan de leefbaarheid van je buurt, én de flora en de fauna in jouw omgeving? Zonder dat het meer werk en onderhoud vraagt. Wij helpen je op weg met deze 5 tips voor een meer klimaatadaptieve en biodiverse tuin of dakterras.

image alt

1. Meer groen, minder steen

Zo min mogelijk tegels. Vaak wordt gedacht dat tegels onderhoudsarm zijn, maar dat valt in de realiteit tegen. Onkruid komt er toch doorheen, na een flinke regenbui staat je tuin onder water en op een zomerse dag wordt het bloedheet. Natuurlijk is een stenen terras of looppad prima, maar houd het zo beperkt mogelijk. De overige meters? Overweeg grasvervangers zoals vetmuur, loopkamille of lieve-vrouwe-bedstro. Deze alternatieven trekken veel insecten aan. Nog veel meer dan gewoon gras.

image alt

2. Levendige erfafscheidingen

Naast de inrichting van je tuin, is ook de omheining van wezenlijk belang. Ook hier geldt: hoe levendiger, hoe beter. Dus kies liever hagen en struiken in plaats van houten schuttingen. Levendige erfafscheidingen bieden schuilplaatsen en voedsel aan veel soorten vogels en insecten. Daarnaast helpen ze bij de verkoeling van de tuinen en dragen ze bij aan de waterhuishouding. Als dit geen optie is in verband met de buren, kies je bijvoorbeeld voor een klimop, blauwe regen of klimhortensia tegen jouw kant van de schutting.

3. Jouw tuin in bloei

Planten geven je tuin sfeer en kleur. Ga voor vaste planten die goed gedijen bij de grondsoort van jouw tuin en houd rekening met de hoeveelheid licht en vocht. Die ene allerbeste plant bestaat niet, ideaal is juist biodiverse beplanting. Want naast sfeer creëer je daarmee ook een walhalla voor insect en dier. Met de juiste beplanting die verschillende seizoenen bloeit, bied jij o.a. vogels, vlinders en bijen de nodige voedsel.

image alt

4. Rommelig is goed

Een natuurinclusieve tuin ruim je vooral niet te veel op, want afgevallen bladeren en takjes zijn een zegen voor de natuur. Zo isoleren ze de grond tijdens strenge winters en bieden ze een schuil- en nestplaats voor dieren. Nog zoiets: onkruid bestaat niet. Het zijn ook gewoon planten, alleen komen ze spontaan kijken. Het werk van Moeder Natuur. Vaak hebben ze juist een nuttige functie of zelfs geneeskrachtige eigenschappen. Lees je eerst in voor je wilde planten eruit trekt. En als je het doet, doe het vriendelijk. Gebruik een onkruidbrander in plaats van gif.

image alt

5. Water voor later

We zijn wel een regenbuitje gewend. Toch is de uitdaging voor waterafvoer- en opslag door de klimaatverandering groter geworden. Want meer heftige regen en meer hitte - en dus droogte - vraagt om slimme aanpassingen. Over de afvoer hebben we het al gehad, maar ook de opslag is een puntje van aandacht. Als alternatief op de dure ingegraven watertank kun je denken aan een regenton. Dit is een duurzame en kostenbesparende oplossing om planten te bewateren en bijvoorbeeld het terras schoon te maken. Win-win!

Gezonde en fijne leefomgeving

Hopelijk inspireren deze tips je om aan de slag te gaan met een natuurinclusieve tuin. Want hoe groot of klein je tuin ook is, zelfs de kleinste aanpassingen dragen bij aan een gezonde en fijne leefomgeving.

  Contact
  Actueel aanbod